kasutVINCCI

12.17.2006

CERITA MAKAN - MAKAN LAGI

Hiks.. ari ni kita sambung crita makan - makan lagi naa. Ari tu mek apple mintak kv tunjuk kulat pusu. Ala, cendawan yg tumbuh dekat pusu tu la. Cendawan ni hanya kepala dia jek yg nampak. Kita kena cabut(tarik) dia, baru boleh ambik cendawan tu. Kaki cendawan tu akan comot ngan selut pusu tu. Kita basuh kasi cuci, baru boleh potong dan dimasak.

Ni ler rupa cendawan (kulat) pusu yg sudah dicabut dari pusu. Eh, korang tau dak pusu tu apa (kalo tak tau, tanya!)


Ni ler rupa cendawan pusu yg telah di potong2 sebelum dimasak. Biasanya akan dimasak 'sayur air' atau sup sayur lah bahasa mudah. Tumbuk bwg merah ngan lada hitam, masuk kan air dan cendawan. Kalau nak lg kaw, taruk daun pokok cekak manis. Lupa la pulak nak snap gambar. Heheheh. Gambar sup cendawan yg dah masak pun lupa nak di snap. Syok sgt makan. Hahahhahaha

Abih dah crita kulat pusu. Errr.. en mazudi dulu, kutip kat mana ek?


Ari tu kv ber YM ngan mek apple (dia lagik). Katanya kakak dan mak dia teringin nak makan etak. Atau bahasa kelate di sebut 'etok'. Negeri lain kv tatau org panggey apa, noh. Tp kv dinch ingat la sama ada apple sendiri pernah makan ke idak spesis etak ni.

Ni ler rupa etak salai. Boleh di beli kat pasar. Ramai makcik2 jual. Satu kelosong RM seringit. Kalau kat sungai yg pasir dia kasar2 tu, etak kaler cerah/ kuning. Kalau jenis yg dasar berlumpur (cam tali air depan rumah hubby), kaler dia hitam/gelap.

Etak ni pun boleh dimasak mcm2. Kv selalu rebus dgn serai dan bawang. BOleh gak goreng pedas. Tp isi dia kecit jek. Kalo salai, isi dia tak kering. Boleh makan isi yg besar.;)

Ni ler rupa etak sebijik. Kak pb, pernah makan ker?


Isi etak yg telah dikopek dr kulit. Gambar dinch terang yer.

Dah byk makan2 tu, kut2 darah tinggi la pulak. So, kita tgk ubat darah tinggi pulak naa. Pokok hempedu bumi. Pernah dengar nggak? Kaedahnya, atuk hubby (mak) ari tu pening alala nak pitam gitew. Darah tinggi. Kv pun bersungut kat kat opismate. So, dia ajak gi rumah dia cabut pokok hempedu bumi ni. Ofismate kv yg sorang lg pun ikut jgk sbb anak dia (umur muda dr kv) jgk darah tinggi tak turun2 lps bersalin itu hari.

Pokok hempedu bumi. Abaikan meja kerja kv tu naa.

Ni ler daun hempedu bumi yg di closed up. Makan daun tu gitu jek. Mmg pahit. Nama pun hempedu,kan? Kv try gak mamah. Adoii laa, habis sepapan 2 ringgit tu coklat van houten kv mamah pulak. Baru hilang rasa pahit. Huhuhu.

Kalu boleh minum air dia, rebus jek. Tp kalau tak tahan pahit, gotel2 (hahaha) buat bulat2 kecit, telan ngan pisang. Macam makan ubat zaman bebudak dulu kan? Senang jek. Kv bawak blk pokok ni, tanam kat rumah. Harapnya idup lah dia nanti.

Oh ya, anak ofismate kv dah stabil darah tinggi dia. Be4 ni dah berbulan makan ubat spital. Makin naik ada la. Tp bila telan daun hempedu bumi ni, darah turun pun. Mak hubby pulak, tak makan lg. Yer lah, org tua kan, dia nak makan ubat spital dia dulu. Pastu baru nak try daun ni. Tp dia takde la kronik darah tinggi. Jarang2 jer.

Habis dah segmen makan2. Nanti kita sambung lagi.;)

Bayen.

--------------------oOo--------------------

18 Comments:

Blogger Ajzie said...

Etak..mcm rupa kepah aje. Tak sure ler kalau KV pernah lihat kepah idak?

5:41 PM  
Blogger Cik Tat said...

rasanya etak tu mcm ada kat sini..aku suka makan, hubby x berapa suka..sedap gak dibuat makan ngan spageti..
pokok hempedu bumi tu mak aku pun tanam utk ayah aku..

6:17 PM  
Blogger Nik Ha said...

KV..berair mulut co co tgk kulat pusu & etok tu..waaaa!!!beh tu!isk isk..mknn kelate ttp dihati ku. Hr tu mkn laksam kat restoran glemer gakla kat seksyen 14 pj nuh, tp tak sebeh laksam kat kelate...huhuhu

pokok hempedu bumi tu k.ha tok ajin tgk plok. tok tau la kot penah tgk tp tok tau namo

8:17 AM  
Blogger kasutVINCCI said...

ajzie,
etak ni saiz dia plg besar pun sebesar ibu kaki org dewasa jek. Kalo kepah tu saiz dia lg besar. Byk jual kat tok bali. Lg pun etak dok kat sungai.

jem,
cuba kau snap gambar taruk kat blog. Boleh kita buat bandingan nanti,;)

kak nik,
alo la, sapa berair mulut co co nah. Hahahahahaha. Apapun, makanan tradisi tetap di hati,kan?
Kv pun mcm pernah tgk pokok hempedu bumi tu sebelum ni, tp tak pasti le pulak, kut2 terperasan je. Hiks

8:45 AM  
Blogger rina said...

etok masak gulai putih serai sedappppp.... dah lama x makan....

8:47 AM  
Blogger rina said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8:53 AM  
Blogger kasutVINCCI said...

rina,
ha..gulai putih? Tak rajin try la pulok. Pasir mas byk etok salai sedap2 kan?

9:01 AM  
Blogger kasutVINCCI said...

This comment has been removed by a blog administrator.

9:01 AM  
Blogger mhkg said...

err Iza tuh engko yg kepingin or maks engko & si maklampir neh???

err maks bleh tak kepinginan oso *lariiii*

9:19 AM  
Blogger pB said...

Etok....kak pB make.
Tapi tok leh make banyok banyok...
Sebab nati mulut jadi se'ro semache jah...

Kulat pusu...tu raso nyor tok rajin make la pulok...

lepas ni, kV keno buat entry semua kuih hok demo tu jual atah keda...
baru besh...

9:29 AM  
Blogger AppleB said...

weh mhkg...aku tak reti lah makan etok bagai ni. namanya specis haiwan bercengkerang aku dok ler jauh-jauh muahhahahah.

kv, pusu tu haper? kalau kat sabah pusu tu ikan bilis. aku konpius la.

11:06 AM  
Blogger AppleB said...

ops lupa...spesis kulat dan cendawan pun aku tak reti makan. harap maklum.

tak meleleh pun air liur aku tgk entry ko hari ni lagi2 yg daun pahit tu muahahhahaha.

weh apasal asik nama aku je kena highlight ek?? malulah aku ehhehhee

11:10 AM  
Blogger HAPPYIRFA said...

eiiiiiii..tensen sungguh ngan KV.nih tak abih2 buat irfa kecur air liur.dok cito psl benda makan kat kelate..buke ado kat sini pun.mentang2 dio duk kat negeri sendiri.tambah2 lagi etok tuh..
kalu kelik mesti beli etok tu, rm2 tu make sore jah ...waaa tak sabar nok kelik raya haji nih..
nok make puah gapo hok takdok sini

11:19 AM  
Blogger kakLuna said...

oh..kulat pusu yang tu..

ni kalau buat masak apapun, mesti orang berpusu-pusu nak makan :P

11:38 AM  
Blogger Alinlai said...

banyak tau benda baru...tq la KV :)

12:14 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

mak hayams,
hehehehehe..nak gelak wei!

kak pb,
mkn etok tu, jgn guna gigi nak bukak kulit dia tu. Guna pisau. Nanti mulut takde lah rasa sikir semace. hahahaha
Kulat pusu tu, masa dok dabong mulo tak rajin jupo ko?

apple pie,
hihhihi...td dah jwb dlm YM pusu tu gapo dih.
Nama ko selalu kena highligt sebab nko glemer nyah!

irfa,
hihihi...skrg musim kulat pusu. Kalo tak wat en3 la ni, terlepas lak musim dia nanti.
Nanti balik raya haju, makan puas puas deh.;)

luna,
mmg berpusu - pusu. Kalo yg gemar lah. Heheheh

alinlai,
seb baik ada blog, kan? Boleh gak share kat sini.

12:57 PM  
Blogger WRA said...

etok dulu k.we sokmo jemur sediri jah...lloni susoh doh nok jjupo kat sunga dekat rumoh sbb ore korek pasir kat sunga tuh, jadi dale....hmmm...

2:06 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

kak we,
lagu mana nak wat etok salai tu? Kv tak reti. Buleh ajar. Nanti musim dia buleh la try buat.

2:36 PM  

Post a Comment

<< Home