kasutVINCCI

11.30.2006

JERING

Hiks...ari ni kita crita pasal makanan lagik. Heheheh. Kelantan kan byk makanan pelik2. Bagi org kelate yg duduk di perantauan, boleh ler mengimbau nostalgia. Tp mungkin ada yg tak pernah makan kut. Bagi org negeri lain, mungkin pernah jumpa, mungkin jgk tak pernah jumpa.

Jering ni mmg antara ulam tersohor lah kan. Sapa tahan bau dia boleh la makan. Selain rasa dan bau yg 'haring' kata org kelate, jering jgk boleh menyebabkan org sukar melepaskan hajat (kenc*ng). Mengikut sains, jering ni ada sejenis bahan yg boleh menyukarkan sistem perkumuhan kita. Baca sendiri lah yer. Kv nak crita takut salah fakta sbb tak berapa nak ingat.;)

Bagi org kelate, selain dibuat ulam, jering jgk enak dimakan sebagai juadah atau hidangan sebelah petang. Ala, minum ngan teh o panas ker,kan. Jering ni akan direbus sampai empuk. Ambik masa lama la jgk. Mak kv pernah buat masa jering kat kebun dia dulu tak habis nak dibuat ulam. Tp kv lupa la apa ramuan dia. Macam2 ditaruk dlm air rebusan jering tu nak kasi ia mudah empuk dan sedap. Apa kebendanya, hehehehe...sori lah yer, kv lupa.;)

Org tua selalu pesan kalau makan jering rebus, jgn makan byk2 nanti kena kapit (terkepit), tak boleh nak buang ayaq kecik. Heheheh. Mungkin dr pengalaman kut. Namun dari segi perubatan pun mmg mengesahkan gitu (kv baca dlm majalah apa tah, keluaran Nov ke Dis, lupa la).

Jering rebus ni sedap dimakan ngan kelapa parut yg dicampur sedikit gula dan garam. Jgn byk sgt, tak sedap.


Ni ler rupa jering rebus tu. Kaler dia bertukar jadi coklat. Isi dia empuk macam kita makan ubi dan bau haring tu langsung hilang.


Ni gambar jering tu dari dekat. Maaf la yer, gambar kurang terang sbb kv snap pakai henpon dinch berjenama. Digicam malas nak ambik dlm kete. Hehehe

Emm....boleh dikira sbg makanan eksotik, tak?


--------------------oOo--------------------

16 Comments:

Blogger Alinlai said...

uisk...makan jering rebus + kelapa parut? jering kalau buat ulam tahu la...tapi tak makan, petai je bleh tahan sikit2...kalau dalam sambal tumis la :)

4:34 PM  
Blogger Purpleheart said...

Mak sue ngidam nak makan jering rebus ni punya lah lama..dari bulan ogos ari tu. mungkin hajat mak akan tertunai bila makcik dari terengganu akan datang 7hb ni ke kl.. mak kata sedap sangat, macam kv cakap makan dengan kelapa, tapi mak kata nak buat masak lemak..

4:57 PM  
Blogger pB said...

Kak pB TAK pernah makan jering rebus nie....sah kan jering, petai pun tak makan...

tapi kalau jagung rebus cicah kelapa...itu kak pB tak tolak...

Kak pB balik hari jumaat hingga isnin malam....

kalau ada masa, calling calling lah yer...

9:05 AM  
Blogger NBK466 said...

Wah...dah jadi cam kuih APAM lak jering tuh yek? he..he.he...

Den ulam paling haring yg den sanggup telan pun maksimunnya petai jerk. Unlike mem yg balun jering & kerdas... Dah sound awal2 kalau makan jering mahupun kerdas.. pastikan masuk tido mulut takdak bau kay..ha.ha.ha..

10:50 AM  
Blogger Pandang Dengar Diam said...

Aku suka kuih AKOK! dulu last aku makan tahun 2002 sekarang susah nak cari!

1:12 PM  
Blogger HAPPYIRFA said...

saya penah makan jering rebus tp taklah 'terliur 'sangat tp yg paling saya suka buat sambal jering..tumbuk bwg dgn cili padi byk2..tumis dgn jering..pergh..3 pinggan pun tak sedar

1:36 PM  
Blogger zino said...

kalau petai ok lagi.. tapi jering zino tak makan hehe..

3:38 PM  
Blogger NBK466 said...

Kita mmg GENG ler Zino..he.he.he..

3:53 PM  
Blogger Kaklong Syikin said...

salam,

mmg jering ni familiarlah dlm famili akak, tp akak tak makan. kerdas lagilah. petailah yg akak boleh tahan pun. jering tu pun famili akka makan camtu jer ngan nasi n lauk2 tak delah buat rebus cmtu.

4:51 PM  
Blogger Sastri said...

haa... boleh wat rebus rupanya... Sas mmg tak mamam jering, petai dan yg sekawan dengannya... Tapi my grandma biasanya mamam jering mentah dicicah sambal belacan berbilis... mamam dgn nasik...

1:36 PM  
Blogger Titicaca said...

lama dah tak makan jering rebus. masa kecik2 dulu selalu makan sambil tgk citer hindustan

11:42 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

alinlai,
hahahaha..rupa2 nya ramai yg tak tau jering rebus.

sue,
mak sue pernah makan kat mana yg sampai dia mengidam sgt tu?

pb,
dah agak dah kak pb tak pernah makan. Hehehe

nbk,
tp jering rebus ni dah takde bau dan rasa haring lagi dah. Kalau cuba, agaknya boleh makan kut.

cuaca,
kat sana takde ke org jual akok?

happyirfa,
kv pulak tak pernah makan pun sambal jering. Tgk pun tak pernah.;)

kisahhidupku,
heheheheh...karang kencing tak lawas masalah pulak kan?

zino,
heheheheheh

nbk,
yo la tu!

kak syikin,
kiranya kreatip jgk la org dulu2 kan, bukan shj dibuat ulam, tp boleh dimakan dgn kelapa parut.

sas,
sambal belacan taruk bilis? Tak pernah jumpa pun!

titicaca,
dlm ramai2, awak ler satu2 nya yg pernah makan. Kita geng! Heheheh

1:17 PM  
Blogger WRA said...

k.we tak make, tapi husband k.we suko...nok2 kalu hok mace dlm gambar tu...hehheeh...

9:45 PM  
Blogger Shami said...

Kv: maid shami dari medan panggil jering, jengkul. Dulu masa maid yg 1st, dia rebus lepas tu buat rendang cam rendang daging gitu, semangkuk dia tibai, satu rumah bau jengkul..adui...nak marah pun ada nak gelak pun ada, bab kencing tak buleh tu tak tau ler pulak..bila saya cakap bau busuk, dia jawap itukan dah bau dia...geram rasa..mau tak nye baru buka gate rumah dah bau...angin la kita..
P/s orang kedah , buat ulam, jer lebih pun hiris halus2 buat campur dalam sambal ikan bilis. Tapi menu kv ni lagi advance..ler siap buleh buat..makan petang..

10:45 PM  
Blogger kasutVINCCI said...

kak we,
abg jd tu biasa makan kat mana?

shami,
bibik awak tu buat rendang? heheheh...pesen baru tu.

10:31 AM  
Blogger Purpleheart said...

Kv,
Mak su orang terengganu.. entah tetiba mak teringin nak makan..

4:45 PM  

Post a Comment

<< Home