JOM MAKAN MAKAN.
Hari ni kv buat en3 fasal makan. Hehehehehehe. Mana tak makin tembam. Asyik cerita fasal makan sajork.
Tgh hari kelmarin, masa kluar lunch ngan hubby kami singgah pasar basah. Terpandang sotong putih. Best kalau buat sambal sotong. Gulp. Telan ayaq liur. Org kelate panggil sotong ngabe. Kv pun taktau istilah ni apa maksud dia. Agaknya ngabe tu maksud dia besar kut. Sotong ni isi dia keras sikit, tapi sedap. Org cina suka makan sotong ni.
Menu lain untuk tambahan, kv bakar ikan cencaru cicah air asam.
Hari ni kv buat en3 fasal makan. Hehehehehehe. Mana tak makin tembam. Asyik cerita fasal makan sajork.
Tgh hari kelmarin, masa kluar lunch ngan hubby kami singgah pasar basah. Terpandang sotong putih. Best kalau buat sambal sotong. Gulp. Telan ayaq liur. Org kelate panggil sotong ngabe. Kv pun taktau istilah ni apa maksud dia. Agaknya ngabe tu maksud dia besar kut. Sotong ni isi dia keras sikit, tapi sedap. Org cina suka makan sotong ni.
Besar tak besar sotong ngabe ni, pinggan sebiji pun tak muat. Nampak tak gambar kat atas tu. Harga dia RM 16.00 sekilo. Yg kv beli ni 800 gram. RM 14.00. Mrasa la sekor sotong harga sama mahal dgn daging lembu sekilo. Tapi bukannya selalu dpt makan,kan.
Ni ler rupa sambal sotong kv yg telah siap dimasak.
Menu lain untuk tambahan, kv bakar ikan cencaru cicah air asam.
Ni ler rupa bentuk air asam tu. Ingredient dia, jus asam jawa, gula, garam, cili padi, belacan dan bawang merah. Kalau nak lagi masam, perah jus limau nipis.
Ni ler rupa bentuk ikan cencaru yg telah siap dibakar. Kalau kat asrama budak2 panggil ikan jaket. Kalau kat kelate, org panggil ikan keronge. Kih kih kih...boleh sebut tak?
Dah siap masak tu, hubby ajak gi kebun. Durian masih ada walau pun tak byk. Boleh lah nak makan cicah dgn budu tu.:) Kami bonceng motor ke kebun. Dapat la 6-7 biji.
Jemput lah makan durian. Hiksss.
--------------------oOo--------------------
9 Comments:
kak bie,
nak panggang ikan tu kena pakai dapur arang. Baru bau ikan bakar tu semerbak harum. Hmmm...kat rumah kak bie tak boleh buat dapur arang ker. Guna tin biskut ke? Taruk pasir dalam tu dulu baru masukkan arang.
alang,
kv kabo baik sokmo. Lama alang tak update. Camana dgn K? Bukan datuk K kan? Kekekekekekeeke
moon,
hik hik hik...kv pun sbb dah biasa mak sebut ikan keronge, sampai tatau bahasa surat nya ikan cencaru. Dah besar sikit baru tau!
teruklah kv ni.... buat org terliur.... tak baik tau.... plg syok tgk sambal sotong tu.... uwaaaaa.... nak makan gak
yg lain semua aku terliur, kecuali durian tuuuu... busukkkk.... errkk...
KV..terliur tengok air asam tu...
Kak Lady kalau buat sambal...merah menyala...cili memang banyak...hehehe...suka pedas2...
Yummmy...sedapnya sotong...
Durian tu kak lady takmo lah...kalau mata kucing ke manggis ke ...nak lah jugak ...:D
huby iv suka sgt durian+budu..minggu lepas balik, iv bakar ayam, sambal udang then durian tu..dia makan nasi bertambah tambah...
errr
os..ko geng iv...tak suka doyan..
nak balik kampung jugak nak makan dughiye... tapi tak leh makan bebanyak nanti semput..
rina,
gi pasar, beli sotong tu.Kekekekeke
OS,
kv pun tak gemar mana durian, Takat nak rasa boleh lah.;)
kak PB,
ada ke sampai ke situ dia pikir. Tu la byk sgt tgk fear factor.Hahahahaah
kak lady,
musim manggis belum lagi. Baru berputik. Kv pun suka gak manggis, tapi kalau makan byk mulut rasa masam jek.
iv,
dah abg nik tu org kelate, mesti la dia suka budu+durian tu. Kekekekee.
Hm...iv pun tak suka durian ek?;)
arena,
nak blk kampung mana tu. Kelate balik tak?
Diruan itu membuka selera cuaca.
Post a Comment
<< Home